Pestycyd hamuje rozwój mózgu żab lamparcich

7 września 2018, 11:02

Powszechnie wykorzystywany pestycyd - chlorpyrifos - hamuje rozwój mózgu żab lamparcich (Lithobates pipiens).



Awatar do modelowania metabolicznych kosztów różnych rodzajów chodu

24 sierpnia 2018, 09:49

Na Politechnice Federalnej w Lozannie powstało oprogramowanie, które wykorzystuje awatar, by przewidzieć, ile energii ludzie zużywają w zależności od sposobu chodzenia.


Uniwersytet Śląski opracował własną metodę monitorowania oddechu w czasie snu

28 grudnia 2017, 15:05

Monitorowanie oddechu podczas snu umożliwia rozwiązanie naukowców z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Stworzyli oni własną wersję czujnika z interfejsem radiowym, który przymocowany np. do maski tlenowej sczytuje dane, a te następnie można oglądać np. na swoim smartfonie.


Tłuszcze, które zjadamy, wpływają na losy komórek macierzystych

9 listopada 2017, 13:18

Rodzaj spożywanego tłuszczu wpływa na to, czy komórki macierzyste przekształcą się w komórki kościotwórcze (osteoblasty), czy adipocyty.


Nie trzeba chodzić na siłownię, wystarczy dojeżdżać rowerem do pracy

3 listopada 2017, 12:00

Dojazdy rowerem do pracy są równie skuteczną metodą odchudzania, co ćwiczenia w czasie wolnym.


Skóra pomaga regulować ciśnienie krwi i tętno

26 października 2017, 12:56

Skóra pomaga regulować ciśnienie krwi i tętno w odpowiedzi na zmiany ilości tlenu w środowisku.


Poważna dziura w Wi-Fi. Szczególnie zagrożone smartfony z Androidem

16 października 2017, 12:30

Eksperci ujawnili szczegóły ataku KRACK (key reinstallation attack), największego od lat zagrożenia dla sieci Wi-Fi. Udany atak pozwala na kradzież informacji, wstrzykiwanie danych i manipulowanie nimi. Najbardziej zagrożeni są użytkownicy urządzeń z Linuksem i Androidem.


Browarniane raki monitorują jakość wody

5 października 2017, 13:37

Browar Protivin z kraju południowoczeskiego zatrudnił raki do monitorowania jakości wody wykorzystywanej w zakładzie.


Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL

14 sierpnia 2017, 10:45

Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.


Gdy czujemy się źle, bo jest nam źle, może być jeszcze gorzej...

11 sierpnia 2017, 15:49

Presja, by czuć się dobrze, sprawia, że ludzie czują się jeszcze bardziej przybici. Akceptacja gorszych nastrojów może zaś oznaczać, że w dłuższej perspektywie czasowej samopoczucie będzie lepsze.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy